زرشک و زرشک فله در مشهد درختچه ای با شاخه های خاکستری و خاردار است که می تواند تا حدود 9 فوت رشد کند.
گل های زرد روشن بین ماه های آوریل و ژوئن شکوفا می شوند و در پاییز به دسته های تیره و آویزان توت های قرمز تبدیل می شوند.
از ریشه، پوست و انواع توت ها برای اهداف دارویی استفاده می شود.
تمامی این قسمت ها حاوی ترکیبات بسیار مهمی مانند آنتوسیانین ها، آلکالوئیدها، فلاونوئیدها، ترکیبات فنلی، ویتامین ها و مواد معدنی می باشد که سال هاست در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرد.
این ترکیبات تاثیر زیادی بر سلامت انسان دارند و می توانند به عنوان مسکن و همچنین برای تسکین تب، اسهال و استفراغ استفاده شوند.
همچنین برای درمان مشکلات کبدی و عروقی و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها مفید هستند.
یکی از مهم ترین ترکیبات کاربردی در گیاه زرشک بربرین است که در قسمت های مختلف آن وجود دارد. مطالعات نشان داده است که بربرین موجود در زرشک باعث کاهش کلسترول و گلوکز خون می شود.
می تواند به پیشگیری از آلزایمر و بیماری های نئوپلاستیک کمک کند.
علاوه بر این، دارای خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و آنتی اکسیدانی است. با توجه به بررسی های انجام شده، مشتقات گیاهی زرشک را می توان به عنوان افزودنی های مفید و ترکیبات کاربردی در صنایع مختلف به ویژه صنایع غذایی در نظر گرفت.
بسیاری از گیاهان علفی دارای ترکیباتی هستند که علاوه بر خواص دارویی، اثرات بیولوژیکی نیز دارند.
آنها دارای ترکیباتی با خواص متعدد از جمله هیپولیپیدمیک، کاهش قند خون، آنتی اکسیدان و محافظ کبد هستند که در سطوح مختلف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یکی از این گیاهان با نام علمی Berberis vulgaris، زرشک است
مهمترین ترکیبات شناسایی شده در این گیاه بربرین، اکسی کانتین، پالماتین، برولسین، بربامین، کلمبامین، جاتروریزین، کوپتیزین و بربامین است.
علاوه بر آلکالوئیدها، اسیدهای آلی مانند اسید چلیدونیک، اسید سیتریک، اسید مالیک، رزین، تانن، پکتینیک و مواد موسیلاژیک از ترکیبات زرشک هستند.
دیدگاه شما با موفقیت ثبت شد.